Oldalak

2010. október 23., szombat

Tippek a konyhából.

 

Ügyes-tippek a konyhában

Pegi Bundy 

 
 
 
 
 
 
 
Aludttej
Rövidebb idő alatt készíthetünk aludttejet, ha a tejbe egy-két kanál tejfölt keverünk. (én egy pár csepp citromlevet szoktam bele tenni.)

Aprósütemények
Színes aprósüteményeket készíthetünk, ha a kisült kekszeket, aprósüteményeket különböző színű mázzal vonjuk be. Például csokoládémázzal, tojásfehérjehabbal, citrommázzal stb.
Aprósütemények tárolása
A mézes és a töltetlen apró linzer hosszabb ideig omlós marad, ha jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk.
Bab és lencse főzése
A babot és a lencsét főzés előtti napon hideg vízbe áztassuk be, így rövidebb idő alatt fő meg. Ha nem áztattuk be, úgy is lerövidíthetjük főzési időt, ha késhegynyi szódabikarbónát adunk hozzá.
Befőttlevek felhasználása
A befőttek levét, ha megmarad, jégkockatartóba töltve lefagyasszuk. Szóda- vagy ásványvízzel felöntve kellemes üdítőitalt kapunk.
Bejglitöltelék
Ha a bejgli töltelékét lágynak találjuk, pár szem kekszet daráljunk vagy reszeljünk hozzá.
Burgonya előkészítése
A meghámozott, feldarabolt burgonyát nem szabad sokáig vízben tartani, mert értékes anyagok oldódnak ki belőle.
Burgonya sütése
A megtisztított burgonyát sütés előtt szeleteljük, vagy vágjuk fel, alaposan mossuk meg, ezután törlőruhán vagy papírtörlőn szárítsuk le. Ha így teszünk a zsírban vagy olajban nem fog kifutni, és a sütési idő is lerövidül.
Burgonyasaláta
Burgonyasaláta készítéséhez a héjában főtt, meghámozott burgonyát tojásszeletelő segítségével szépen, egyenletesen tudjuk felvágni.
Citromhéj tárolása
A citromnak csak a külső sárga, vékony héját reszeljük le, mert a fehér rész keserű. A citrom lereszelt héját cukorral összekeverve üvegbe téve tárolhatjuk.
Citromlé
Több levet nyerhetünk a citromból, ha mikrohullámú sütőben tíz-húsz másodpercig közepes fokozaton melegítjük.
Csirkehús roston
Hamarabb elkészül az egészben előkészített csirke roston, ha alufóliába csomagoljuk, majd a sütési idő felénél levesszük róla a fóliát és a húst pirosra sütjük.
Főzött krémek
A krém főzés közben nem ragad le, ha a főzőedény alját vajjal kikenjük. Miután megfőtt, keverjünk hozzá diónyi vajat vagy margarint, és még néhányszor keverjük meg a krémet. Így nem fog bebőrösödni.
Fűszerezés
A darabos fűszerek (például szemes bors, köménymag, fokhagyma) teatojásban tegyük az ételbe, így azok a főzés végén könnyen eltávolíthatók.
Gyümölcsleves ízesítése
Az aszalt gyümölcsből készített levesek különleges ízt kapnak, ha sűrítéshez vaníliaízű pudingot használunk.
Habverés
Ha a tejszínhabot, illetve tojásfehérjéből vert habot géppel készítjük, a legalacsonyabb fokozaton kezdjük a műveletet, s csak a végén kapcsoljuk magasabb fokozatra.
Halak sütése
A sok szálkát tartalmazó halat (például ponty, csuka vagy kecsege) úgy tehetjük könnyen fogyaszthatóvá, hogy sütés előtt beirdaljuk, azaz a fejétől kezdve a gerincre merőlegesen a hal mindkét oldalát egy-két milliméterenként bevagdaljuk.
Húsleves
Ízletes húsleves főzéséhez a húst hideg vízben tegyük fel főni. A levest gyengetűzön, gyöngyözve főzzük. A maradék húslevest csak úgy tegyük hűtőszekrénybe, ha a húst, a zöldséget és a tésztát kiszedtük belőle.
Húsok előkészítése
A friss és fagyasztott húst mindig egy darabban mossuk meg, de ne áztassuk, mert sok értékes tápanyag oldódik ki belőle. Főzéshez, sütéshez a húst lehetőleg egyforma darabokra vágjuk fel, illetve szeleteljük. fel.
Jégkocka készítése
Különböző formájú jégkockákat készíthetünk a bonbonosdobozok kiürült műanyag betétjében.
Máj előkészítése
A májat felhasználás előtt egy-másfél órára áztassuk tejbe, csak ezután készítsük el, és csak tálaláskor sózzuk meg! Így puha és jóízű lesz.
Malac sütése
Ha a malacot egészben akarjuk megsütni, akkor a hasüregébe tegyünk egy üveget, így a malac nem esik össze, megtartja eredeti alakját.
Pulykahús sütése
Különleges ízű sült pulykát készíthetünk, ha a pulykamell szeleteket felhasználás előtt fokhagymás tejbe áztatjuk. (én legalább 1 óráig szoktam)
Rántott hús
A megsült rántott hús vagy párizsi szeleteket ne villával átszúrva, hanem szedőlapát segítségével vegyük ki az olajból, így a bundájuk szépen egészben marad.
Dióválogatás
A dióbelet darálás előtt válogassuk át, nehogy héjdarab maradjon benne, mert az kicsorbítja a darálót.
Fasírt formázása
Fasírt készítésekor a ledarált, fűszerezett masszát sütés előtt körülbelül fél órán átpihentessük, a pogácsákat vizes kézzel formázzuk, majd forgassuk meg zsemlemorzsában, és olajban, vagy zsírban fedő nélkül süssük ki. Szép, egyforma nagyságú fasírtgombócokat tudunk sütni, ha a masszát kanál segítségével adagoljuk ki a formázáshoz.
Húsok szeletelése
Az egybesült húsokat sütés után tizenöt-húsz percig pihentessük, mert így könnyebben és szebben szeletelhetjük fel.
Káposzta előkészítése
Ha tésztához vagy töltelék készítéséhez reszelünk káposztát, azt előbb sózzuk be, (persze előbb le kell reszelni) 10-15 perc elteltével jól nyomkodjuk ki, és zsiradékon pirítsuk meg.
Mák felhasználása
A darált mák hamar megavasodik, ezért érdemes csak annyit darálni belőle, amennyit felhasználunk.
Rántás készítése
Ne keverjük forró rántásba a pirospaprikát, hanem hagyjuk kissé kihűlni, különben a paprika keserű ízt kap.
Rántotta készítése
Különleges ízű rántottát készíthetünk, ha a felvert tojásba egy-két kávéskanál finomra vágott petrezselyemlevelet is teszünk. Süthetjük reszelt vagy apró kockára vágott sajt hozzáadásával is. (ez már majdnem egy recept)
Rántott hús
A sovány hússzeleteket panírozás előtt kevés olajjal kenjük meg, így a sütés során nem szárad ki. A megsült rántott húst vagy párizsi szeleteket ne villával átszúrva, hanem szedőlapát segítségével vegyük ki az olajból, így a bundájuk szépen egészben marad.
Tojásfőzés
A tojásokat mindig hidegen, sós vízben tegyük fel főni, és a főzési idő elteltével azonnal tegyük hideg vízbe, így a héjukat könnyen eltávolíthatjuk.
Vadhúsok előkészítése
A vadak húsa önmagában meglehetősen száraz, ezért ajánlatos a spékelésük, azaz megtűzdelésük szalonnával.
Csokoládémáz
Könnyen kezelhető csokoládémázat készíthetünk, ha három evőkanál kakaóport két evőkanál porcukorral elkeverünk, majd tíz deka gőz fölött olvasztott vajhoz keverjük.
Edények használata
Forró ételt nem szabad közvetlenül üveg- jénai vagy porcelánedénybe önteni, mert az összetörik. Elkerülhető a baleset, ha előbb langyos vízzel öblítjük ki az edényt.
Elsózott ételek javítása
Az elsózott ételen javíthatunk, ha egy felkarikázott burgonyát vagy egy szelet kenyeret főzünk bele, esetleg kevés szódabikarbónát adunk hozzá.
Fánkkészítés
Ha a fánktésztába egy-két evőkanál rumot is beledagasztunk, akkor sütéskor nem szívja magába a zsiradékot.
Hagyma pirítása
A hagyma nem ég meg és egyenletesen pirul, ha enyhén megsózzuk.
Hagymavágás
A hagyma szeletelésekor nem fogunk könnyezni, ha a héjától megtisztított hagymát egy - két percre hidegvízbe tesszük, vagy nejlonzacskóban néhány órára behűtjük.
Húsok előkészítése
Rövidebb idő alatt sül meg a hús, ha sütés előtt húspuhító fűszerrel szórjuk be.
Kacsa-liba előkészítése
A kacsa, illetve a liba jellegzetes ízét mérsékelhetjük, ha alaposan megmossuk, és a belsejét nemcsak sózzuk hanem majoránnával vagy sültfűszerrel is bedörzsöljük, esetleg almát vagy vöröshagymát teszünk a hasüregébe.
Kalács fényesítése
Szép fényes lesz a kalács teteje, ha sütés előtt tejjel vagy folyékonnyá kevert tojásfehérjével kenjük meg.
Kelt tészta - gyorsabban
Ha azt akarjuk, hogy az élesztős tészta hamarabb megkeljen, a recept szerinti élesztőmennyiséget növeljük meg egy két dekával. (hát nem tudom nem lesz ettől élesztő ízű ??? -:(( )
Kiflik formázása
Szép egyforma kifliket készíthetünk, ha a tésztából megfelelő méretű, kör alakú lapokat nyújtunk, körcikkekre vágjuk, a szélesebb végükre halmozzuk a tölteléket, és a tésztát felcsavarjuk, majd meghajlítjuk.
Másik módszer: a kinyújtott tésztát tetszőleges csíkokra, majd ferde metszésekkel háromszögekre vágjuk, a háromszögek alapjára halmozzuk a tölteléket, és a tésztát innen indulva felcsavarjuk, majd meghajlítjuk.
Levesek, főzelékek sűrítése
A leveseket, főzelékeket tojássárgájával is sűríthetjük. A tojássárgáját a tejföllel alaposan elkeverjük, majd a főzelék vagy leves levéből keveset hozzá teszünk, (megjegyzés: lassan, szinte cseppenként add a tojáshoz a forró levet mert különben rántotta lesz belőle) alaposan elkeverjük és az ételhez adjuk. Végül felforraljuk, de tovább nem kell főzni. (Saját tapasztalatom: az egész tojást keverem el a tejfölben és lassan, állandó keverés mellett belecsorgatom az ételbe.)
Madártej készítése
Különleges, színes madártejet készíthetünk, ha a tojásfehérjéből vert habba kevés baracklekvárt keverünk. Ettől a hab rózsaszínű árnyalatot kap.
Pogácsa
Tovább marad friss a pogácsa, ha egy főtt burgonyát is belegyúrunk a tésztájába.
Rántott sajt készítése
Rántott sajt készítésekor a sajtszeleteket fagyasszuk le, és panírozzuk be. Így sütéskor nem folyik majd ki a sajt.
Sütemények töltése
Ha a süteményeket nagy nedvességtartalmú töltelékkel, például almával, túróval töltjük meg, akkor a kinyújtott tésztalapra szórjunk zsemlemorzsát, édes morzsát, darált kekszet vagy búzacsirát, és arra terítsük a tölteléket!
Szárnyasok sütése
Az agyagedényben (római tálban) készített egybesült csirke, kacsa ízletes és puha lesz, mert a hús nem szárad ki.
Torta
A kerek tortát a megtöltéshez célszerű lapokra vágni, hogy az oldalán bejelöljük a vágások helyét, majd ennek mentén cérnával vagy vékony dróttal körbefogjuk és egyenletesen húzva átvágjuk a tortakorongot.
Földieper
A földiepret folyó vízzel mossuk meg, és csak azután szedjük le a szárát.
Kikristályosodott méz feloldása
A kikristályosodott mézet mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, vagy langyos vízbe téve olvasszuk fel. Túlmelegíteni nem szabad, mert veszít az értékéből.
Milyen a friss tojás?
Tegyük a tojást vízzel töltött edénybe! Ha a tojás friss, akkor a tojás az edény aljára ül, ha a víz felületén úszik, akkor már állott.
Rizs főzése
Rizs főzéséhez a rizs mennyiségét mindig mérjük ki csészével vagy pohárral. A megtisztított, megmosott rizst kevés zsiradékon állandóan keverve megfuttatjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. A felöntött rizst ízlés szerint fűszerezzük, jól átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül készre főzzük.
Sajt tárolása
Kevésbé penészedik meg a sajt, ha fóliába csomagolva egy kevés sót vagy cukrot is teszünk mellé.
Szójaliszt
A cukorbetegek számára készített ételeknél búzaliszt helyett használhatunk szójalisztet, mert ennek szénhidráttartalma mintegy egyharmada a búzalisztének.
Tartármártás készítése
Kalóriaszegényebb lesz a tatármártásunk, ha alacsony zsírtartalmú tejföllel vagy felerészben tejföllel, felerészben joghurttal keverjük el.
Terítés
A szép terítéshez hozzátartozik az evőeszközök helyes elrendezése is. A tányér mellé jobbra tegyük a kést, élével a tányér felé, majd a kanalat. Balra a villát, a tányér felső részéhez pedig a kiskanalat vagy desszertvillát. A szalvétát a tányér bal oldalára helyezzük a villa alá, de elrendezhetjük a tányéron is, különböző alakúra formálva.
Tojáshab készítése
A tojásfehérjét teljesen tiszta, zsírmentes edénybe verjük fel, és ügyeljünk, hogy ne kerüljön bele egy csepp sárgája sem, mert akkor nem sikerül kemény habot verni.
Torta tárolása
A krémmel megkent torták tetejébe szúrjunk néhány fogvájót, és így takarjuk le fóliával, hogy sértetlen maradjon a krém.
Tűpróba
Piskóták, egybesült tészták sütésénél feltétlenül végezzük el a tűzpróbát, azaz szúrjunk hústűt vagy fogvájót a tésztába. Ha a tésztamassza nem ragad rá a tűre, akkor a sütést befejezhetjük. Ha a közepe még ragad, de a teteje már megsült, terítsünk ra fóliát, és a sütést folytassuk tovább.
Újburgonya hámozása
Az újburgonya héja könnyebben lejön, ha rövid ideig sós vízben áztatjuk.
Vaníliás cukor - házilag
Tökéletes vaníliás cukrot készíthetünk úgy, hogy a porcukrot egy darab vaníliarúddal együtt jól záródó dobozba tesszük.

2 megjegyzés:

Klaudia írta...

És te ezt mind ki is próbáltad:)))

Pegi írta...

Hát persze. :-DDD