Á la carte | (álákárt) étlap szerint |
Á la francaise | (álá franszez) franciásan, francia módra |
Á point | (ápoán) félangolosra sütött hús |
Abálás | |
Absnicli | levágott húsvégek |
Agar-agar | tengeri algából készült kocsonyásító anyag |
Ajóka | szardella (apró tengeri hal) |
Ajovan | indiai fűszer, íze a kakukkfűre hasonlít |
Ajvar | szerb paprikasaláta |
Akó | régi űrmérték, 0,543 hl |
Ákovita | pálinka |
Alkörmös | piros ételfesték |
Amfora | régi görög, kétfülű, szűk nyakú edény |
Angelika gyökér | angyalgyökér, főleg italok, ritkán mártások ízesítésére használják |
Angol mustár | finomra őrölt mustármag fűszerekkel ízesítve (mártások, vajak ízesítéséhez) |
Angol tál | magas peremű tűzálló kerámiából készült ovális tálalóedény |
Angolos főzelék | sós vízben főtt zöldségekre tálaláskor nyers vajdarabkákat tesznek |
Angolos sütés | kevés forró zsiradékban addig sütik a húst, amíg vékony pörzsréteg keletkezik rajta. A belseje jól átmelegszik, de nyers marad. |
Aperitif | étvágygerjesztő ital, száraz, enyhén kesernyés ízű, alkoholos vagy alkoholmentes |
Articsóka | észak-afrikai eredetű növény, virágzatát és virágszárát fogyasztjuk |
Aszalás | szárítás, főleg gyümölcsök tartósítására alkalmazzák |
Aszpik | kocsonyaszerű anyag, húskocsonya (megdermedt húsleves) |
Átverni | áttörni, passzírozni |
Bacalao | sózott, szárított tőkehal |
Bacon | füstölt szeletelt húsos szalonna |
Bádogszelence | konzervdoboz |
Baguette | (bagett) hosszú, vékony franciakenyér |
Baklava | török édesség |
Bankett | több vendég részére rendezett ünnepi étkezés |
Barbecue | kerti grillsütő |
Basmati | rizsfajta, indiai ételekhez használják |
Beforralás | az alapleveket, kivonatokat addig forraljuk, amíg a víztartalma jelentősen elpárolog |
Befőzőmedence | habüst |
Bejgli | diós vagy mákos patkó |
Berbécs | kos vagy ürü |
Besamel | fehér mártás |
Biscuit | kétszersült |
Bitta | pite |
Blansírozás | előfőzés |
Bogrács | A főzőedények közül ez az egyik legrégibb, már a vándorló törzsek is használták. Manapság leginkább vasból készült és zománcozott bográcsok kaphatók. A különböző bográcsok közös jellemzője, hogy mindegyiknek fogantyúja van, s ennek segítségével a tűz fölé vagy akár állványra akaszthatók, a lapos fenekűek pedig a tűzhelyre is ráhelyezhetők. Hazánk egyes tájain más-más neve van. Az Alföldön bográcsnak, Debrecen környékén vasfazéknak, a Dunántúlon pedig üstnek nevezik. |
Bokály | egyfülű, körte alakú mázas cserépedény |
Bólé | gyümölcsből készült, likőrrel ízesített ital |
Bonbon | cukorka, apró édesség |
Bőnye | a hús hártyája |
Borjúfodor | (krézli) pacal |
Borscs | húsos káposztaleves céklával, orosz ételkülönlegesség |
Bouillon | fűszeres erőleves |
Brie | lágy krémes francia sajt |
Brindza | liptói túró (juhtúró) vagy kecsketejjel készült lágy sajt |
Briós | apostolkalács (finom fonott pékáru) |
Briz | borjúmirigy, a velőhöz hasonlóan kell elkészíteni |
Brugó | kenyér, cipó |
Buggyantott tojás | a tojásokat gyöngyöző forró ecetes, sós vízbe ütve lágytojásnak megfőzik |
Burizs | főzésre használt nyers, hántolt búza |
Butélia | palack |
Butykos | pálinkásüveg |
Bönge | (benge) szüretkor a tőkén marad szőlőfürt |
Cabernet | illatos, fanyar, rubin színű pecsenyebor |
Caciki | tejfölös uborkakrém (görög) |
Canapé | (kanapé) szögletes alakú pirított kenyérből készített szendvics |
Canelle | cakkozott bevagdosás, tészta recés kiszúróval való formázása |
Cáp | kecskebak |
Cappuccino | (kapucsínó) olasz presszókávé, tejjel és kakaóporral |
Cayenne bors | a cayenne paprika téglapiros színű őrleménye |
Celtli | kemény tésztából sütött, téglalap alakú lapos sütemény |
Chaudeau | (sodó) borhab |
Cheddar | híres angol sajt tehéntejből, salátához, pizzához vagy önmagában fogyasztható |
Chianti | zamatos toszkán vörösbor |
Chili | a chili paprika őrleménye, csípős fűszerpor |
Cibak | (zwieback) kétszersült |
Cibere | aszalt gyümölcsből készült leves |
Ciframetélő | recés derelyevágó |
Cika | káposztacikk |
Cikória | katángkóró |
Cimet | fahéj |
Citronát | (citronád) kandírozott (cukrozott) citromhéj |
Consomme | erőleves |
Croissant | svájci vagy francia mandulás kifli, leveles vajastésztából |
Croquembouche | mandulás vagy mogyorós torta |
Crostini | pikáns olasz melegszendvics |
Crustade | (krusztád) tésztakosár, sós linzertésztából készül, ragukkal megtöltve, előételként fogyasztható |
Csatni | (chatney) csípős, indiai gyümölcsökből készült mártás |
Csevapcsicsa | sertés- és birkahúsból készült, rúd alakú, roston sütött vagdalt |
Csigateknő | kagylóhéj |
Csiger | savanyú bor, lőre |
Csillagcső | díszítéshez használt, habzsákba illeszthető cakkos végű cső |
Csirág | spárga |
Csobolyó | kisebb lapos hordó |
Csorba | balkáni leves, savanykás, pikáns ízű, raguleves jellegű |
Csuszpájz | főzelék |
Csutora | kulacs |
Csörege | (csöröge) forgácsfánk |
Csörmepaprika | fűszerpaprika, pirospaprika |
Cumberland-mártás | ribiszkelekvárból, vörösborban főtt narancs- és citromhéjból készült, vadételekhez illik |
Curry | indiai eredetű fűszerkeverék |
Delikátesz | finomság, csemege |
Derelye | barátfüle, gyúrt tésztából készült, töltött tészta |
Dinsztelés | párolás, kevés zsiradékban megfuttatva, kevés folyadékkal puhítás |
Disznópucor | bendő |
Dorong | seprűnyél vastagságú farúd, melyre a tésztát felcsavarják |
Dorongfánk | kürtőskalács |
Drazsé | fényes bevonatú, kemény cukorgolyó |
Dresszing | fűszeres salátaöntet |
Dresszírkés | hullámos élű kés |
Dresszírozás | formázás |
Dresszírzsák | sűrű szövésű vászonból készült, tölcsér alakú zsák |
Dulcsásza | román gyümölcsszörp |
Dunsztolás | befőttek, dzsemek gőzölése |
Durian | délkelet-ázsiai növény gyümölcse, kellemetlen szaga van |
Duttyán | lacikonyha, vásári sátras evőhely |
Duzma | felfújt |
Dödölle | krumplis galuska, zsírban kisütve |
Ejtel | régi űrmérték, 7,5 dl |
Endívia | fodros levelű, kesernyés ízű salátaféle (délkelet-ázsiai eredetű) |
Entrée | (antré) előétel |
Escalopes | (eszkalop) a húsból vágott szelet |
Eszencia | folyékony vagy pépszerű aromakoncentrátum |
Esztragon | tárkony |
Etamin | sűrű szövésű szűrőruha, mártások, krémlevesek szűréséhez |
Fajansz | ónmázas cserépedény |
Fandli | nyeles lábas, pékek, cukrászok használják |
Fapecek | fogvájó |
Feta | görög sajt kecske- vagy juhtejből |
Fettucini | levelestészta metélt |
Fidibusz | hosszúkás fapálcika flambírozáshoz |
Filézés | kicsontozás, szálkátlanítás |
Fizz | alkoholtartalmú limonádé |
Flambírozás | lángolva tálalás (az ételkészítés befejezése a vendég asztalánál) |
Flekken | parázson vagy natúr sütött vékony tarjaszelet |
Flip | tojássárgáját tartalmazó ital |
Fodor | a borjú gyomra, a pacalhoz hasonlóan kell elkészíteni |
Fond | különböző csontokból főzött alaplé |
Fondant | cukormáz, csokoládébevonat |
Fondue | (fondü) társaságban, asztali tűzhelyen készül, mártogatással fogyasztják a meleg olvasztott, ízesített sajtot, húsos változata is kedvelt |
Font | régi súlymérték, 0,56 kg |
Frace | (frész) húspép |
Frappé | jégbehűtött, kevert rövidital |
Frikasszé | apróhúsból készült, sűrű mártásos étel |
Fritadella | hideg vagdalt hús |
Ganca | krumplikása |
Gánica | kukoricalisztből készült galuska |
Gánica | liszttel kevert főtt burgonyából formázott galuska, hagymás zsírban megsütve |
Garam massala | indiai fűszerkeverék (cardamom, fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény és szerecsendió keveréke) |
Garneirung | köret, körítés |
Garnéla | apró, olló nélküli rák (Földközi-tenger) |
Gasztronómia | szakácsművészet, ínyencség |
Gazpacho | hideg spanyol leves |
Glazírozás | fényezés krémmel, mázzal bevonás |
Gorgonzola | lágy, csípős olasz márványsajt, zöld erezettel |
Gourmand | ínyenc, különleges ételeket kedvelő ember |
Gourmet | borkóstoló, borkedvelő |
Gratinírozás | (Au gratin) csőben (sütőben) sütés |
Grog | forró cukrozott ital |
Gugyi | pálinka |
Guzson | ujjnyi vastag halszeletek |
Gyalusziács | reszelék, forgács |
Gyuvecs | szerb burgonyás-rizses lecsó |
Hajazni | hámozni |
Haluska | galuska |
Halva | mézes, szezámmagos golyó |
Ham and eggs | tálon sült tojás sonkával sütve |
Hasé | húspogácsa, fasírt, vagdalt |
Hasé | töltött leveles tészta |
Havasi meggy | áfonya |
Hecsedli | csipkebogyó |
Holip | (holipni) ostya |
Homár | 0,5-1 kg-os, kék színű (főve piros) atlanti-óceáni rák |
Icce | régi űrmérték, 0,84 l |
Irdalás | párhuzamos bevagdalás, célja a szálkátlanítás |
Jerke | egyévesnél fiatalabb nőstény bárány |
Julienne-vágás | "zöldségmetélt", vékony csíkokra szeletelt leveszöldség |
Jus | pecsenyelé |
Kabak | pásztorok ivóedénye, övre akasztva viselték |
Kabanos | lengyel kolbász darált sertéshúsból |
Kádka | tésztaforma |
Kaporna | kapribogyó |
Kappan | ivartalanított kakas |
Kardamom | indiai őrölt fűszer, mézeskalács, marcipán, likőrök ízesítésére használják |
Karmonádli | borjú-, bárány- vagy sertéskaraj |
Karotta | sárgarépa |
Kasztról | lábas |
Kecőceleves | meggyleves, cseresznyeleves |
Kékparadicsom | padlizsán |
Ketchup | paradicsomos mártás |
Kiforralás | a sűrített ételeket sűrítés után forralni kell, hogy a lisztszemcsék megfőjenek |
Királyszilva | ringló |
Kiszelica | cibereleves, zöldséglevesek, melyek savanyított korpával (ciberével) készülnek |
Klopfolás | a hússzeletek kiveregetése |
Knédli | főtt burgonyából és lisztből készült, ízesített, henger alakú tészta, melyet kifőzve, szeletelve, köretként fogyasztanak |
Koch | felfújt |
Korhelyleves | savanyú káposztából, füstölt hússal, kolbásszal ízesített leves |
Kotlett | csontok között szeletelt borda hirtelen kisütve |
Krampampuli | szilveszteri, újévi likőr, lángolva tálalják |
Krokambus | (maron lace) olvasztott cukorba mártott gesztenyegolyók |
Krokett | ropogósra sütött rudacska (pl. darált húsból, halból, burgonyából) |
Kruton | pirított zsemleszelet bélszín- és hátszínételekhez |
Kukoricamálé | kukoricadarából készül, sós vízben kifőzve |
Kulináris | konyhai élvezetekkel kapcsolatos |
Kuszkusz | durumlisztből készült apró golyók (észak-amerikai); arab étel (rizs-birkahús-zöldség) |
Köszméte | egres |
Kötés | víz és liszt keveréke ételek sűrítéséhez |
Lábedli | fasírt, húspogácsa (labdapecsenye) |
Languszta | olló nélküli rák (1,5-4 kg-osra is megnő) |
Lapcsánka | fűszeres krumplilepény |
Lapicka | fémlapát |
Lapótya | cipó formájú szilvás bukta olajban kisütve |
Lardírozás | szalonnával tűzdelés, burkolás |
Lasagne | széles tésztalapok |
Laska | széles metéltre darabolt tészta |
Lat | régi súlymérték, 1,75 dkg |
Legírozás | finomhabarás, sűrítés (tejszín, tojássárgája tejjel elkeverve) |
Lemona | citrom |
Licsi | dióhoz hasonló, csonthéjas gyümölcs (kínai) |
Lisztláng | nullásliszt |
Lisztszórás | sűrítési eljárás, a pirított, párolt készítmények sűrítésekor alkalmazzák |
Lúdgége | orsó alakú tészta |
Lunch | (löncs) vagdaltszerű konzervféleség; villásreggeli |
Madeira bor | spanyol vagy portugál eredetű, fűszeres, erős vörösbor |
Magyar bors | fűszerpaprika |
Mandolin | uborkagyalu |
Mángold | zöldségféle, a levele és levélnyele fogyasztható |
Maraszkino | dalmát meggylikőr |
Márc | méhsör, hígított, fűszerezett mézből erjesztett üdítőital |
Marinírozás | pácolás |
Maróni | szelídgesztenye |
Mártalék | mártás, szósz |
Masztika | köménylikőr |
Mázas edény | zománcos |
Megfuttatás | az előkészített nyersanyagot kevés forró zsiradékban pár percig pirítják |
Melence | keverőtál |
Mérő | régi űrmérték, 0,615 hl |
Meszely | régi űrmérték, 0,42 l |
Minestrone | (minestra) sűrű olasz leves (összetétele: makaróni, rizs, zöldség) |
Miszo | Fermentált szója, nagyon sűrű, sötét, kissé darabos szósz. Japánban levest is készítenek belőle, a húsleveskockát helyettesíti. Ázsiai boltokban beszerezhető. |
Mokka | kávéfajta, a jemeni Mokka kikötővárosról kapta a nevét |
Mondola | mandula |
Montírozás | vajjal való dúsítás |
Mortadella | sertéshúsból készült fokhagymás felvágott |
Mousse | tojáshabkrém |
Mozzarella | sajtféleség |
Muffin | speciális sütőformában készült sütemény |
Muntliszt | finomliszt |
Murok | sárgarépa |
Müzli | magvak, szárított gyümölcsök keveréke |
Nádméz | cukor |
Nektarin | "kopasz" őszibarack |
Német bors | bazsalikom |
Nokedli | a galuska németes elnevezése |
Nyúl-címer | fartő |
Okra | afrikai hüvelyes növény, frissen vagy szárítva, zöldségként is használják |
Olíva | olajbogyó |
Omlett | tojássárgájából és habjából készült lepényszerű étel, töltelékkel is fogyasztják |
Oportó | édes portói bor (vörös vagy fehér) |
Orda | juhtej savójának forralásakor keletkező édes, sajtszerű tejtermék |
Oregano | szurokfű, vadmajoránna (fűszer), olaszos ételek (pizza, sugo, minesztra) ízesítésére használatos |
Orja | sertés gerince nyakszirttől farig, húsostól |
Orjaleves | orjacsontból készített húsleves lúdgége tésztával |
Orly módra | húsok, zöldségek sörtésztában sütve |
Ottonel | muskotály |
Pacal | a marhagyomor része |
Pacsni | marhahús, a hátszín és a szegy közötti rész |
Paella | speciális rizses, sáfrányos tenger gyümölcse |
Paflek | dagadó |
Pálmagyümölcs | datolya |
Panino | töltött kenyér |
Panírozás | bundázás (lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába) |
Papaya | (dinnyefa) trópusi gyümölcs, éretlenül zöldség vagy befőtt, éretten édes desszertként, hűtve fogyasztható |
Paraj | spenót |
Parfé | (parfait) tejszínhabbal dúsított, formában fagyasztott fagylalt |
Parírozás | húsok letisztítása, formázása |
Passzírozás | préselés, szitán áttörés |
Pasztilla | korong alakú csokoládé |
Pasztinák | (paszternák) levesek ízesítésére használt répaszerű növény |
Pasztörizálás | 100°C alatti hőkezeléses tartósítás |
Paszuly | tarkabab |
Patisszon | csillagtök |
Peperoni | marhahúsból készült olasz szárazkolbász, főleg pizzához használják; kis zöld vagy piros, hegyes, erős paprika |
Peppermint | mentalikőr |
Pesto | Bazsalikomos, sajtos fokhagymaszósz - tésztákhoz, vagy zöldségleveshez is felhasználható. |
Pie | (páj) pástétom (speciális sütőformában készül) |
Pikáns | kellemesen csípős, fűszeres |
Piknik | társas összejövetel, közösen elfogyasztott ételekkel |
Piláf | török eredetű, rizses ürühúsból készített rakott étel |
Piment | szegfűbors |
Pimpós | vékony penészréteg képződése a savanyítva tartósított készítményeken |
Pint | régi űrmérték, 1,415 l |
Piperade | francia lecsó (fokhagymával, tojással készül) |
Pirítás | az előkészített nyersanyagokat kevés zsiradékban puhulásig hevítik |
Pirog | pástétommal töltött kelt tészta |
Piroski | töltött, sós, kelt tésztafánk, formában sütik (orosz étel) |
Piszke | egres |
Pisztácia | a zöldmandulához hasonló csonthéjas, cukrászati alapanyag |
Pite | vajastészta, töltött leveles-omlós tésztalapokból |
Pityóka | burgonya |
Pliminyi | fűszeres raguval töltött derelye (orosz étel) |
Pofézni | bundáskenyér |
Polenta | kukoricadara |
Pomelo | grépfrút ízű citrusféle, rostos belsejét fogyasztják |
Porgoló | sütőedény |
Posírozás | halételek készítése, halalaplében és borban párolása |
Potyka | ponty |
Pozsár | a ponty régi neve |
Prézli | zsemlemorzsa |
Primőr | kora tavaszi, fólia alatt termesztett zöldség és gyümölcs |
Pritamin | paradicsompaprikából készített sűrítmény |
Profiterole | apró tésztafánk, levesbetét; apró tésztafánk csokoládékrémmel töltve |
Prósza | kukoricalisztből készült omlós, édes pogácsa vagy lepény |
Provolone | füstölt, nyújtott olaszt túrósajt, bivaly vagy tehéntejből |
Prünella | aszalt, lapított szilva |
Puliszka | kukoricakása |
Puszedli | habcsók, mogyorós csók |
Pörc | húsos, bőrös sertésszalonna sütve |
Quice | lepény |
Radichetta | az endívia vörös színű változata |
Ragu | apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében |
Raki | ánizsos török ital; (arrak) indiai pálinka (összetétele: rizs, cukornád-melasz, pálmanedv) |
Ramsztek | hátszínből vágott hússzelet, roston vagy natúr megsütve |
Rántás | sűrítési eljárás, zsiradékban lisztet pirítunk, fűszereket adunk hozzá, és kevés vízzel felöntjük |
Ratatouille | "kotyvalék" |
Ravioli | sós pürével töltött derelyeszerű tészta kifőzve és sajttal pirítva (olasz étel) |
Rebarbara | tibeti eredetű növény, zöldségként használják |
Rétegezés | lerakás, a nyersanyagokat váltakozva, magas szélű tepsibe rétegezzük, fűszerezzük, mártással leöntjük, és megsütjük |
Ricset | rizses bab |
Ringli | tengeri szardíniaféle hal (ajóka) |
Risolle | (rizolé) töltött vajastészta, lisztbe, tojásba, morzsába forgatva, bő zsiradékban kisütve (olasz étel) |
Rizibizi | párolt rizs, vajban párolt zöldborsóval és petrezselyemmel |
Rizottó | reszelt sajttal, párolt zöldborsóval és gombával dúsított rizsköret |
Roast beef | (rosztbif) marhasült |
Rockfort sajt | magas zsírtartalmú, nemes penészt tartalmazó, tejszín alapú sajt |
Rőf | régi hosszmérték, 0,777 m |
Rolád | húsokból és zöldségfélékből, valamint tésztákból sütve vagy párolva készített, tekercs formájú étel |
Rosolli | zöldséges előétel |
Rózsapaprika | enyhén csípős, édeskés, őrölt fűszerpaprika |
Rozsolis | pálinka |
Ruszli | heringféle |
Saccharin | (szaharin) mesterséges édesítőszer |
Sake | (szaké) rizsbor, japán nemzeti ital |
Salpicon | (szalpikon) ragu |
Saslik | nyárson sütött bárány vagy birka rablóhús |
Savarin | (szavaren) speciális gyűrű alakú formában sütött kevert élesztős tészta. Sütés után forró barackízzel lekenve, vegyes gyümölccsel, tejszínhabbal tálalva |
Scsi | tartalmas egytálétel |
Sercli | kenyér sarka, vége |
Shake | hűtött tápláló ital |
Shaker | keverőhenger, rázókehely |
Sipofka | édes orosz pálinka (málna, ribizli, egres, szamóca) |
Smarni | császármorzsa, búzadarából sütött morzsalékos tészta |
Smizírozás | formák aszpikkal vagy zselével történő vékony bélelése |
Snicli | hússzelet |
Snidling | metélőhagyma |
Sódar | füstölt sonka, a bőrös sertés combjából készítik |
Sodó | habmártás, borhab |
Sopszka | bolgár saláta, juhsajttal készül |
Sorbet | (szorbé) alkohollal készült fagylaltféleség |
Spatula-spakli | hajlékony, késhez hasonló, nem éles szerszám |
Spékelés | tűzdelés (fokhagymával, szalonnával) |
Spékelőtű | a szalonnával tűzdeléshez készült speciális szerszám |
Spitz szűrő | hegyes alakú szűrő |
Sprotni | szardíniaféle apró hal, olajban, füstölve vagy pástétomként fogyasztják |
Sraffozás | (stráfozás) sűrű párhuzamos bevagdalás, pl. tepertős pogácsán |
Staubolás | lisztszórás (sűrítési eljárás) |
Stircelt burgonya | hagymás tört burgonya lepény alakban kisütve, tálaláskor cikkekre darabolva |
Sutulás | préselés, kifacsarás |
Süldő | növendékmalac |
Szadziki | görög túrós uborkakrém |
Szaggatás | a tészták formázását jelenti, pl. galuskaszaggatás, pogácsaszaggatás |
Szagoslevél | babérlevél |
Szardella | apró szardíniaféle hal, pürésítve kerül forgalomba (szardellapaszta) |
Szarvaska | kifli |
Szegy | a borjú, marha, nagyvad mellkasi és hasi része |
Szirup | sűrű, cukros gyümölcsnedv |
Szokli | tálalótálra helyezett köret, ami alapként szolgál a húsételek tálalásához |
Szoljanka | pikáns, savanyú zöldségleves (orosz étel) |
Szorbit | mesterséges édesítőszer |
Szósz | mártás |
Szotírozás | pirítás |
Sztrapacska | reszelt burgonyából készült galuska, juhtúróval, sült szalonnával |
Sztroganov módra | gombás bélszínszelet |
Szuflé | felfújt, felvert tojáshab sütve, tojáshabos sütemény |
Szupé | estebéd, késői vacsora |
Szűzpecsenye | a rövidkaraj alatt található hengeres alakú húsrész |
Sörbet | keleti eredetű frissítő ital |
Tabasco | mexikói csípős paprikaszósz |
Taco | kukoricalisztből készült korong |
Tamari | szójaszósz (sűrű barna folyadék) |
Tányérhús | főtt marhahús húslevesszerűen elkészítve. A hátszín lapos részének csonttal együtt levágott szelete. |
Tarja | a sertés nyaki húsrésze |
Tarkedli | csehfánk élesztős palacsintatészta, speciális sütőformában sütve |
Tatárbeefsteak | bepácolt, többször ledarált, fűszerezett bélszín, pirítóssal tálalva |
Tejsűrű | tejszín |
Tenger gyümölcsei | kagylók, rákok, tintahalak, polip stb. |
Tepertő | a szalonna kockákra vágva, kisütve és megpirítva |
Tésztaszúró | fánkszaggató |
Tikmony | tyúktojás |
Tikmony széke | tojássárgája |
Timbál | sós linzerből készült nagy tésztakosár; főzelékes tálalótál |
Timián | kakukkfű |
Tiramisu | vaníliás piskótatorta |
Toast | (tószt) pirított zsemleszeletek különböző alakúakra formálva |
Toast | (tószt) pirított kenyérszelet |
Tócsni | krumplilángos |
Tofu | szójatúró |
Tokány | pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, tejföllel ízesítve |
Tortellini | olasz töltött, gyűrű alakú tészta |
Tortilla | kerek lepény kukoricalisztből |
Tőtike | zsenge szőlőlevélbe töltött, ízesített darált hús |
Trüffel | szarvasgomba |
Turbolya | fűszernövény, vadételek készítéséhez használják |
Turnírozás | gomba formázása, zöldségek recés alakú díszítése |
Tűzdelés | szalonnával, fokhagymával, fűszerekkel tűzdelt húsok készítése |
Tyúknyom | tojás |
Tökkáposzta | fejes káposzta |
Uborkafű | kapor |
Ujj-holipp | ostya |
Vasmacska | a bográcsot, nyársat tartó vasállvány |
Vegetáriánus | zöldségféléket fogyasztó ember |
Vekni | hosszúkás ropogós kenyér |
Velesült burgonya | a sültekkel együtt sütött, cikkekre vágott krumpli |
Veseháj | marha, birka veséje körüli háj (pl. a plumpudinghoz használják) |
Vetrece | borjúvese vagy csíkokra vágott felsál, borral, ecettel savanyítva; savanykás ízű marhatokány (erdélyi étel) |
Vinegrett mártás | salátákhoz, sültekhez, halételekhez (fűszerek és salátaecet hozzáadásával készül) |
Vörösrépa | cékla |
Ürü | birka; ivartalanított juh |
Zakuszka | sült padlizsán fokhagymás, hagymás, ecetes lében |
Zsálya | fűszernövény, levelét vadételek ízesítésére használják |
Zsázsa | salátatorma, csípős ízű fűszernövény |
Zselatin | szilárdító anyag, por vagy lap alakban kapható |
Zselé | gyümölcskocsonya |
Örökszem | tyúktojás |
Oldalak
2010. október 31., vasárnap
Gasztronómiai lexikon
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése