Oldalak

2010. október 31., vasárnap

Gasztronómiai lexikon



lexikon kép 


Á la carte
(álákárt) étlap szerint
Á la francaise
(álá franszez) franciásan, francia módra
Á point
(ápoán) félangolosra sütött hús
Abálás
ízesített lében 70-80 ºC-on való főzés
Absnicli
levágott húsvégek
Agar-agar
tengeri algából készült kocsonyásító anyag
Ajóka
szardella (apró tengeri hal)
Ajovan
indiai fűszer, íze a kakukkfűre hasonlít
Ajvar
szerb paprikasaláta
Akó
régi űrmérték, 0,543 hl
Ákovita
pálinka
Alkörmös
piros ételfesték
Amfora
régi görög, kétfülű, szűk nyakú edény
Angelika gyökér
angyalgyökér, főleg italok, ritkán mártások ízesítésére használják
Angol mustár
finomra őrölt mustármag fűszerekkel ízesítve (mártások, vajak ízesítéséhez)
Angol tál
magas peremű tűzálló kerámiából készült ovális tálalóedény
Angolos főzelék
sós vízben főtt zöldségekre tálaláskor nyers vajdarabkákat tesznek
Angolos sütés
kevés forró zsiradékban addig sütik a húst, amíg vékony pörzsréteg keletkezik rajta. A belseje jól átmelegszik, de nyers marad.
Aperitif
étvágygerjesztő ital, száraz, enyhén kesernyés ízű, alkoholos vagy alkoholmentes
Articsóka
észak-afrikai eredetű növény, virágzatát és virágszárát fogyasztjuk
Aszalás
szárítás, főleg gyümölcsök tartósítására alkalmazzák
Aszpik
kocsonyaszerű anyag, húskocsonya (megdermedt húsleves)
Átverni
áttörni, passzírozni
Bacalao
sózott, szárított tőkehal
Bacon
füstölt szeletelt húsos szalonna
Bádogszelence
konzervdoboz
Baguette
(bagett) hosszú, vékony franciakenyér
Baklava
török édesség
Bankett
több vendég részére rendezett ünnepi étkezés
Barbecue
kerti grillsütő
Basmati
rizsfajta, indiai ételekhez használják
Beforralás
az alapleveket, kivonatokat addig forraljuk, amíg a víztartalma jelentősen elpárolog
Befőzőmedence
habüst
Bejgli
diós vagy mákos patkó
Berbécs
kos vagy ürü
Besamel
fehér mártás
Biscuit
kétszersült
Bitta
pite
Blansírozás
előfőzés
Bogrács
A főzőedények közül ez az egyik legrégibb, már a vándorló törzsek is használták. Manapság leginkább vasból készült és zománcozott bográcsok kaphatók. A különböző bográcsok közös jellemzője, hogy mindegyiknek fogantyúja van, s ennek segítségével a tűz fölé vagy akár állványra akaszthatók, a lapos fenekűek pedig a tűzhelyre is ráhelyezhetők. Hazánk egyes tájain más-más neve van. Az Alföldön bográcsnak, Debrecen környékén vasfazéknak, a Dunántúlon pedig üstnek nevezik.
Bokály
egyfülű, körte alakú mázas cserépedény
Bólé
gyümölcsből készült, likőrrel ízesített ital
Bonbon
cukorka, apró édesség
Bőnye
a hús hártyája
Borjúfodor
(krézli) pacal
Borscs
húsos káposztaleves céklával, orosz ételkülönlegesség
Bouillon
fűszeres erőleves
Brie
lágy krémes francia sajt
Brindza
liptói túró (juhtúró) vagy kecsketejjel készült lágy sajt
Briós
apostolkalács (finom fonott pékáru)
Briz
borjúmirigy, a velőhöz hasonlóan kell elkészíteni
Brugó
kenyér, cipó
Buggyantott tojás
a tojásokat gyöngyöző forró ecetes, sós vízbe ütve lágytojásnak megfőzik
Burizs
főzésre használt nyers, hántolt búza
Butélia
palack
Butykos
pálinkásüveg
Bönge
(benge) szüretkor a tőkén marad szőlőfürt
Cabernet
illatos, fanyar, rubin színű pecsenyebor
Caciki
tejfölös uborkakrém (görög)
Canapé
(kanapé) szögletes alakú pirított kenyérből készített szendvics
Canelle
cakkozott bevagdosás, tészta recés kiszúróval való formázása
Cáp
kecskebak
Cappuccino
(kapucsínó) olasz presszókávé, tejjel és kakaóporral
Cayenne bors
a cayenne paprika téglapiros színű őrleménye
Celtli
kemény tésztából sütött, téglalap alakú lapos sütemény
Chaudeau
(sodó) borhab
Cheddar
híres angol sajt tehéntejből, salátához, pizzához vagy önmagában fogyasztható
Chianti
zamatos toszkán vörösbor
Chili
a chili paprika őrleménye, csípős fűszerpor
Cibak
(zwieback) kétszersült
Cibere
aszalt gyümölcsből készült leves
Ciframetélő
recés derelyevágó
Cika
káposztacikk
Cikória
katángkóró
Cimet
fahéj
Citronát
(citronád) kandírozott (cukrozott) citromhéj
Consomme
erőleves
Croissant
svájci vagy francia mandulás kifli, leveles vajastésztából
Croquembouche
mandulás vagy mogyorós torta
Crostini
pikáns olasz melegszendvics
Crustade
(krusztád) tésztakosár, sós linzertésztából készül, ragukkal megtöltve, előételként fogyasztható
Csatni
(chatney) csípős, indiai gyümölcsökből készült mártás
Csevapcsicsa
sertés- és birkahúsból készült, rúd alakú, roston sütött vagdalt
Csigateknő
kagylóhéj
Csiger
savanyú bor, lőre
Csillagcső
díszítéshez használt, habzsákba illeszthető cakkos végű cső
Csirág
spárga
Csobolyó
kisebb lapos hordó
Csorba
balkáni leves, savanykás, pikáns ízű, raguleves jellegű
Csuszpájz
főzelék
Csutora
kulacs
Csörege
(csöröge) forgácsfánk
Csörmepaprika
fűszerpaprika, pirospaprika
Cumberland-mártás
ribiszkelekvárból, vörösborban főtt narancs- és citromhéjból készült, vadételekhez illik
Curry
indiai eredetű fűszerkeverék
Delikátesz
finomság, csemege
Derelye
barátfüle, gyúrt tésztából készült, töltött tészta
Dinsztelés
párolás, kevés zsiradékban megfuttatva, kevés folyadékkal puhítás
Disznópucor
bendő
Dorong
seprűnyél vastagságú farúd, melyre a tésztát felcsavarják
Dorongfánk
kürtőskalács
Drazsé
fényes bevonatú, kemény cukorgolyó
Dresszing
fűszeres salátaöntet
Dresszírkés
hullámos élű kés
Dresszírozás
formázás
Dresszírzsák
sűrű szövésű vászonból készült, tölcsér alakú zsák
Dulcsásza
román gyümölcsszörp
Dunsztolás
befőttek, dzsemek gőzölése
Durian
délkelet-ázsiai növény gyümölcse, kellemetlen szaga van
Duttyán
lacikonyha, vásári sátras evőhely
Duzma
felfújt
Dödölle
krumplis galuska, zsírban kisütve
Ejtel
régi űrmérték, 7,5 dl
Endívia
fodros levelű, kesernyés ízű salátaféle (délkelet-ázsiai eredetű)
Entrée
(antré) előétel
Escalopes
(eszkalop) a húsból vágott szelet
Eszencia
folyékony vagy pépszerű aromakoncentrátum
Esztragon
tárkony
Etamin
sűrű szövésű szűrőruha, mártások, krémlevesek szűréséhez
Fajansz
ónmázas cserépedény
Fandli
nyeles lábas, pékek, cukrászok használják
Fapecek
fogvájó
Feta
görög sajt kecske- vagy juhtejből
Fettucini
levelestészta metélt
Fidibusz
hosszúkás fapálcika flambírozáshoz
Filézés
kicsontozás, szálkátlanítás
Fizz
alkoholtartalmú limonádé
Flambírozás
lángolva tálalás (az ételkészítés befejezése a vendég asztalánál)
Flekken
parázson vagy natúr sütött vékony tarjaszelet
Flip
tojássárgáját tartalmazó ital
Fodor
a borjú gyomra, a pacalhoz hasonlóan kell elkészíteni
Fond
különböző csontokból főzött alaplé
Fondant
cukormáz, csokoládébevonat
Fondue
(fondü) társaságban, asztali tűzhelyen készül, mártogatással fogyasztják a meleg olvasztott, ízesített sajtot, húsos változata is kedvelt
Font
régi súlymérték, 0,56 kg
Frace
(frész) húspép
Frappé
jégbehűtött, kevert rövidital
Frikasszé
apróhúsból készült, sűrű mártásos étel
Fritadella
hideg vagdalt hús
Ganca
krumplikása
Gánica
kukoricalisztből készült galuska
Gánica
liszttel kevert főtt burgonyából formázott galuska, hagymás zsírban megsütve
Garam massala
indiai fűszerkeverék (cardamom, fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény és szerecsendió keveréke)
Garneirung
köret, körítés
Garnéla
apró, olló nélküli rák (Földközi-tenger)
Gasztronómia
szakácsművészet, ínyencség
Gazpacho
hideg spanyol leves
Glazírozás
fényezés krémmel, mázzal bevonás
Gorgonzola
lágy, csípős olasz márványsajt, zöld erezettel
Gourmand
ínyenc, különleges ételeket kedvelő ember
Gourmet
borkóstoló, borkedvelő
Gratinírozás
(Au gratin) csőben (sütőben) sütés
Grog
forró cukrozott ital
Gugyi
pálinka
Guzson
ujjnyi vastag halszeletek
Gyalusziács
reszelék, forgács
Gyuvecs
szerb burgonyás-rizses lecsó
Hajazni
hámozni
Haluska
galuska
Halva
mézes, szezámmagos golyó
Ham and eggs
tálon sült tojás sonkával sütve
Hasé
húspogácsa, fasírt, vagdalt
Hasé
töltött leveles tészta
Havasi meggy
áfonya
Hecsedli
csipkebogyó
Holip
(holipni) ostya
Homár
0,5-1 kg-os, kék színű (főve piros) atlanti-óceáni rák
Icce
régi űrmérték, 0,84 l
Irdalás
párhuzamos bevagdalás, célja a szálkátlanítás
Jerke
egyévesnél fiatalabb nőstény bárány
Julienne-vágás
"zöldségmetélt", vékony csíkokra szeletelt leveszöldség
Jus
pecsenyelé
Kabak
pásztorok ivóedénye, övre akasztva viselték
Kabanos
lengyel kolbász darált sertéshúsból
Kádka
tésztaforma
Kaporna
kapribogyó
Kappan
ivartalanított kakas
Kardamom
indiai őrölt fűszer, mézeskalács, marcipán, likőrök ízesítésére használják
Karmonádli
borjú-, bárány- vagy sertéskaraj
Karotta
sárgarépa
Kasztról
lábas
Kecőceleves
meggyleves, cseresznyeleves
Kékparadicsom
padlizsán
Ketchup
paradicsomos mártás
Kiforralás
a sűrített ételeket sűrítés után forralni kell, hogy a lisztszemcsék megfőjenek
Királyszilva
ringló
Kiszelica
cibereleves, zöldséglevesek, melyek savanyított korpával (ciberével) készülnek
Klopfolás
a hússzeletek kiveregetése
Knédli
főtt burgonyából és lisztből készült, ízesített, henger alakú tészta, melyet kifőzve, szeletelve, köretként fogyasztanak
Koch
felfújt
Korhelyleves
savanyú káposztából, füstölt hússal, kolbásszal ízesített leves
Kotlett
csontok között szeletelt borda hirtelen kisütve
Krampampuli
szilveszteri, újévi likőr, lángolva tálalják
Krokambus
(maron lace) olvasztott cukorba mártott gesztenyegolyók
Krokett
ropogósra sütött rudacska (pl. darált húsból, halból, burgonyából)
Kruton
pirított zsemleszelet bélszín- és hátszínételekhez
Kukoricamálé
kukoricadarából készül, sós vízben kifőzve
Kulináris
konyhai élvezetekkel kapcsolatos
Kuszkusz
durumlisztből készült apró golyók (észak-amerikai); arab étel (rizs-birkahús-zöldség)
Köszméte
egres
Kötés
víz és liszt keveréke ételek sűrítéséhez
Lábedli
fasírt, húspogácsa (labdapecsenye)
Languszta
olló nélküli rák (1,5-4 kg-osra is megnő)
Lapcsánka
fűszeres krumplilepény
Lapicka
fémlapát
Lapótya
cipó formájú szilvás bukta olajban kisütve
Lardírozás
szalonnával tűzdelés, burkolás
Lasagne
széles tésztalapok
Laska
széles metéltre darabolt tészta
Lat
régi súlymérték, 1,75 dkg
Legírozás
finomhabarás, sűrítés (tejszín, tojássárgája tejjel elkeverve)
Lemona
citrom
Licsi
dióhoz hasonló, csonthéjas gyümölcs (kínai)
Lisztláng
nullásliszt
Lisztszórás
sűrítési eljárás, a pirított, párolt készítmények sűrítésekor alkalmazzák
Lúdgége
orsó alakú tészta
Lunch
(löncs) vagdaltszerű konzervféleség; villásreggeli
Madeira bor
spanyol vagy portugál eredetű, fűszeres, erős vörösbor
Magyar bors
fűszerpaprika
Mandolin
uborkagyalu
Mángold
zöldségféle, a levele és levélnyele fogyasztható
Maraszkino
dalmát meggylikőr
Márc
méhsör, hígított, fűszerezett mézből erjesztett üdítőital
Marinírozás
pácolás
Maróni
szelídgesztenye
Mártalék
mártás, szósz
Masztika
köménylikőr
Mázas edény
zománcos
Megfuttatás
az előkészített nyersanyagot kevés forró zsiradékban pár percig pirítják
Melence
keverőtál
Mérő
régi űrmérték, 0,615 hl
Meszely
régi űrmérték, 0,42 l
Minestrone
(minestra) sűrű olasz leves (összetétele: makaróni, rizs, zöldség)
Miszo
Fermentált szója, nagyon sűrű, sötét, kissé darabos szósz. Japánban levest is készítenek belőle, a húsleveskockát helyettesíti. Ázsiai boltokban beszerezhető.
Mokka
kávéfajta, a jemeni Mokka kikötővárosról kapta a nevét
Mondola
mandula
Montírozás
vajjal való dúsítás
Mortadella
sertéshúsból készült fokhagymás felvágott
Mousse
tojáshabkrém
Mozzarella
sajtféleség
Muffin
speciális sütőformában készült sütemény
Muntliszt
finomliszt
Murok
sárgarépa
Müzli
magvak, szárított gyümölcsök keveréke
Nádméz
cukor
Nektarin
"kopasz" őszibarack
Német bors
bazsalikom
Nokedli
a galuska németes elnevezése
Nyúl-címer
fartő
Okra
afrikai hüvelyes növény, frissen vagy szárítva, zöldségként is használják
Olíva
olajbogyó
Omlett
tojássárgájából és habjából készült lepényszerű étel, töltelékkel is fogyasztják
Oportó
édes portói bor (vörös vagy fehér)
Orda
juhtej savójának forralásakor keletkező édes, sajtszerű tejtermék
Oregano
szurokfű, vadmajoránna (fűszer), olaszos ételek (pizza, sugo, minesztra) ízesítésére használatos
Orja
sertés gerince nyakszirttől farig, húsostól
Orjaleves
orjacsontból készített húsleves lúdgége tésztával
Orly módra
húsok, zöldségek sörtésztában sütve
Ottonel
muskotály
Pacal
a marhagyomor része
Pacsni
marhahús, a hátszín és a szegy közötti rész
Paella
speciális rizses, sáfrányos tenger gyümölcse
Paflek
dagadó
Pálmagyümölcs
datolya
Panino
töltött kenyér
Panírozás
bundázás (lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába)
Papaya
(dinnyefa) trópusi gyümölcs, éretlenül zöldség vagy befőtt, éretten édes desszertként, hűtve fogyasztható
Paraj
spenót
Parfé
(parfait) tejszínhabbal dúsított, formában fagyasztott fagylalt
Parírozás
húsok letisztítása, formázása
Passzírozás
préselés, szitán áttörés
Pasztilla
korong alakú csokoládé
Pasztinák
(paszternák) levesek ízesítésére használt répaszerű növény
Pasztörizálás
100°C alatti hőkezeléses tartósítás
Paszuly
tarkabab
Patisszon
csillagtök
Peperoni
marhahúsból készült olasz szárazkolbász, főleg pizzához használják; kis zöld vagy piros, hegyes, erős paprika
Peppermint
mentalikőr
Pesto
Bazsalikomos, sajtos fokhagymaszósz - tésztákhoz, vagy zöldségleveshez is felhasználható.
Pie
(páj) pástétom (speciális sütőformában készül)
Pikáns
kellemesen csípős, fűszeres
Piknik
társas összejövetel, közösen elfogyasztott ételekkel
Piláf
török eredetű, rizses ürühúsból készített rakott étel
Piment
szegfűbors
Pimpós
vékony penészréteg képződése a savanyítva tartósított készítményeken
Pint
régi űrmérték, 1,415 l
Piperade
francia lecsó (fokhagymával, tojással készül)
Pirítás
az előkészített nyersanyagokat kevés zsiradékban puhulásig hevítik
Pirog
pástétommal töltött kelt tészta
Piroski
töltött, sós, kelt tésztafánk, formában sütik (orosz étel)
Piszke
egres
Pisztácia
a zöldmandulához hasonló csonthéjas, cukrászati alapanyag
Pite
vajastészta, töltött leveles-omlós tésztalapokból
Pityóka
burgonya
Pliminyi
fűszeres raguval töltött derelye (orosz étel)
Pofézni
bundáskenyér
Polenta
kukoricadara
Pomelo
grépfrút ízű citrusféle, rostos belsejét fogyasztják
Porgoló
sütőedény
Posírozás
halételek készítése, halalaplében és borban párolása
Potyka
ponty
Pozsár
a ponty régi neve
Prézli
zsemlemorzsa
Primőr
kora tavaszi, fólia alatt termesztett zöldség és gyümölcs
Pritamin
paradicsompaprikából készített sűrítmény
Profiterole
apró tésztafánk, levesbetét; apró tésztafánk csokoládékrémmel töltve
Prósza
kukoricalisztből készült omlós, édes pogácsa vagy lepény
Provolone
füstölt, nyújtott olaszt túrósajt, bivaly vagy tehéntejből
Prünella
aszalt, lapított szilva
Puliszka
kukoricakása
Puszedli
habcsók, mogyorós csók
Pörc
húsos, bőrös sertésszalonna sütve
Quice
lepény
Radichetta
az endívia vörös színű változata
Ragu
apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében
Raki
ánizsos török ital; (arrak) indiai pálinka (összetétele: rizs, cukornád-melasz, pálmanedv)
Ramsztek
hátszínből vágott hússzelet, roston vagy natúr megsütve
Rántás
sűrítési eljárás, zsiradékban lisztet pirítunk, fűszereket adunk hozzá, és kevés vízzel felöntjük
Ratatouille
"kotyvalék"
Ravioli
sós pürével töltött derelyeszerű tészta kifőzve és sajttal pirítva (olasz étel)
Rebarbara
tibeti eredetű növény, zöldségként használják
Rétegezés
lerakás, a nyersanyagokat váltakozva, magas szélű tepsibe rétegezzük, fűszerezzük, mártással leöntjük, és megsütjük
Ricset
rizses bab
Ringli
tengeri szardíniaféle hal (ajóka)
Risolle
(rizolé) töltött vajastészta, lisztbe, tojásba, morzsába forgatva, bő zsiradékban kisütve (olasz étel)
Rizibizi
párolt rizs, vajban párolt zöldborsóval és petrezselyemmel
Rizottó
reszelt sajttal, párolt zöldborsóval és gombával dúsított rizsköret
Roast beef
(rosztbif) marhasült
Rockfort sajt
magas zsírtartalmú, nemes penészt tartalmazó, tejszín alapú sajt
Rőf
régi hosszmérték, 0,777 m
Rolád
húsokból és zöldségfélékből, valamint tésztákból sütve vagy párolva készített, tekercs formájú étel
Rosolli
zöldséges előétel
Rózsapaprika
enyhén csípős, édeskés, őrölt fűszerpaprika
Rozsolis
pálinka
Ruszli
heringféle
Saccharin
(szaharin) mesterséges édesítőszer
Sake
(szaké) rizsbor, japán nemzeti ital
Salpicon
(szalpikon) ragu
Saslik
nyárson sütött bárány vagy birka rablóhús
Savarin
(szavaren) speciális gyűrű alakú formában sütött kevert élesztős tészta. Sütés után forró barackízzel lekenve, vegyes gyümölccsel, tejszínhabbal tálalva
Scsi
tartalmas egytálétel
Sercli
kenyér sarka, vége
Shake
hűtött tápláló ital
Shaker
keverőhenger, rázókehely
Sipofka
édes orosz pálinka (málna, ribizli, egres, szamóca)
Smarni
császármorzsa, búzadarából sütött morzsalékos tészta
Smizírozás
formák aszpikkal vagy zselével történő vékony bélelése
Snicli
hússzelet
Snidling
metélőhagyma
Sódar
füstölt sonka, a bőrös sertés combjából készítik
Sodó
habmártás, borhab
Sopszka
bolgár saláta, juhsajttal készül
Sorbet
(szorbé) alkohollal készült fagylaltféleség
Spatula-spakli
hajlékony, késhez hasonló, nem éles szerszám
Spékelés
tűzdelés (fokhagymával, szalonnával)
Spékelőtű
a szalonnával tűzdeléshez készült speciális szerszám
Spitz szűrő
hegyes alakú szűrő
Sprotni
szardíniaféle apró hal, olajban, füstölve vagy pástétomként fogyasztják
Sraffozás
(stráfozás) sűrű párhuzamos bevagdalás, pl. tepertős pogácsán
Staubolás
lisztszórás (sűrítési eljárás)
Stircelt burgonya
hagymás tört burgonya lepény alakban kisütve, tálaláskor cikkekre darabolva
Sutulás
préselés, kifacsarás
Süldő
növendékmalac
Szadziki
görög túrós uborkakrém
Szaggatás
a tészták formázását jelenti, pl. galuskaszaggatás, pogácsaszaggatás
Szagoslevél
babérlevél
Szardella
apró szardíniaféle hal, pürésítve kerül forgalomba (szardellapaszta)
Szarvaska
kifli
Szegy
a borjú, marha, nagyvad mellkasi és hasi része
Szirup
sűrű, cukros gyümölcsnedv
Szokli
tálalótálra helyezett köret, ami alapként szolgál a húsételek tálalásához
Szoljanka
pikáns, savanyú zöldségleves (orosz étel)
Szorbit
mesterséges édesítőszer
Szósz
mártás
Szotírozás
pirítás
Sztrapacska
reszelt burgonyából készült galuska, juhtúróval, sült szalonnával
Sztroganov módra
gombás bélszínszelet
Szuflé
felfújt, felvert tojáshab sütve, tojáshabos sütemény
Szupé
estebéd, késői vacsora
Szűzpecsenye
a rövidkaraj alatt található hengeres alakú húsrész
Sörbet
keleti eredetű frissítő ital
Tabasco
mexikói csípős paprikaszósz
Taco
kukoricalisztből készült korong
Tamari
szójaszósz (sűrű barna folyadék)
Tányérhús
főtt marhahús húslevesszerűen elkészítve. A hátszín lapos részének csonttal együtt levágott szelete.
Tarja
a sertés nyaki húsrésze
Tarkedli
csehfánk élesztős palacsintatészta, speciális sütőformában sütve
Tatárbeefsteak
bepácolt, többször ledarált, fűszerezett bélszín, pirítóssal tálalva
Tejsűrű
tejszín
Tenger gyümölcsei
kagylók, rákok, tintahalak, polip stb.
Tepertő
a szalonna kockákra vágva, kisütve és megpirítva
Tésztaszúró
fánkszaggató
Tikmony
tyúktojás
Tikmony széke
tojássárgája
Timbál
sós linzerből készült nagy tésztakosár; főzelékes tálalótál
Timián
kakukkfű
Tiramisu
vaníliás piskótatorta
Toast
(tószt) pirított zsemleszeletek különböző alakúakra formálva
Toast
(tószt) pirított kenyérszelet
Tócsni
krumplilángos
Tofu
szójatúró
Tokány
pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, tejföllel ízesítve
Tortellini
olasz töltött, gyűrű alakú tészta
Tortilla
kerek lepény kukoricalisztből
Tőtike
zsenge szőlőlevélbe töltött, ízesített darált hús
Trüffel
szarvasgomba
Turbolya
fűszernövény, vadételek készítéséhez használják
Turnírozás
gomba formázása, zöldségek recés alakú díszítése
Tűzdelés
szalonnával, fokhagymával, fűszerekkel tűzdelt húsok készítése
Tyúknyom
tojás
Tökkáposzta
fejes káposzta
Uborkafű
kapor
Ujj-holipp
ostya
Vasmacska
a bográcsot, nyársat tartó vasállvány
Vegetáriánus
zöldségféléket fogyasztó ember
Vekni
hosszúkás ropogós kenyér
Velesült burgonya
a sültekkel együtt sütött, cikkekre vágott krumpli
Veseháj
marha, birka veséje körüli háj (pl. a plumpudinghoz használják)
Vetrece
borjúvese vagy csíkokra vágott felsál, borral, ecettel savanyítva; savanykás ízű marhatokány (erdélyi étel)
Vinegrett mártás
salátákhoz, sültekhez, halételekhez (fűszerek és salátaecet hozzáadásával készül)
Vörösrépa
cékla
Ürü
birka; ivartalanított juh
Zakuszka
sült padlizsán fokhagymás, hagymás, ecetes lében
Zsálya
fűszernövény, levelét vadételek ízesítésére használják
Zsázsa
salátatorma, csípős ízű fűszernövény
Zselatin
szilárdító anyag, por vagy lap alakban kapható
Zselé
gyümölcskocsonya
Örökszem
tyúktojás

0 megjegyzés: