Oldalak

2010. október 8., péntek

A kerékpárvásárlás buktatói

Tulajdonképpen ez az írás már több mint egy hónapja megszületett, de idáig vártam a közzétételével.
Mivel nem történt semmi, ezért úgy döntöttem, hogy megosztom veletek.





Az egész dolog kb. két hónapja kezdődött. Még évekkel ezelőtt megörököltem apám Cseke-
Pannónia 28-as ffi kerékpárját. Igencsak megkímélt darab volt, de gondoltam megpróbálom beszámíttatni valahol egy trekkingre. (44 évesen mégiscsak könnyebb tekerni váltós géppel.
Találtam is egy „kereskedőt”, aki hajlott a dologra. A választásom egy Gepida Alboin 100-ra
esett.
A „kereskedő” neve és címe: Ped Ál Kerékpárüzlet Szombathely, Kinizsi Pál u.12.
Ebben nem volt gyárilag első teleszkóp, ezért kértem tőle, hogy tegyen bele egyet, meg jó volna egy egyszerűbb komputer is hozzá. Semmi gond nem volt. Mikor megyek a bringáért, közli velem, hogy 50.000.- Ft-t kell ráfizetnem a régi bicajra, de számlát nem tud adni, mert őneki csak így éri meg a csere. Gondolkoztam mitévő legyek de belementem mert nagyon tetszett a bicaj, és már nagyon vinni akartam. Kérdeztem tőle, hogy be van állítva minden rendesen, minden működik rajt? A válasza igen volt. 
Itthon 2 nap után tudtam csak kipróbálni és ekkor kezdődtek a problémák. A váltók nem működtek megfelelően, a fékek úgyszintén, a kerekekben (igaz minimális) 8-as van, és még sorolhatnám.
Felhívtam a fickót és elmondtam neki, hogy mik a problémák. Jóformán hülyének nézett hogy ilyesmikkel zargatom, és azt mondta mit akarok, még új a bicaj, be kell járódnia, a bowdenek nyúlnak, stb, meg különben is őneki permetezni kell menni, meg hogy mennyi dolga van.
Én ezt mind elhiszem (hiszen az öreg elhisző fia vagyok), de kérdem én: Minden kerékpárt 1-2 hónapig úgy kell használni, hogy semmi sem működik rajt megfelelően? Hát nem! Különböző fórumokon is feltettem a kérdéseimet, és a hibák nagy részét itthon is tudtam orvosolni. (Hála segítőimnek, akik írásaikkal segítettek, tanácsokat adtak) Meg különben is: nekem vásárlónak mi a fasz közöm van az ő permetezéséhez? Az volna a dolga hogy foglalkozzon a garanciális problémákkal, ne a kertjével. Nem?
Na mindegy, ami betette nálam ma a kaput a következő: Kb. 1 hete beszéltem vele telefonon, hogy mikor vihetem be a bicajt átnézni, meg 1-2 hibát orvosolni rajta. Jött megint a permetezős duma, meg hogy mennyi dolga van, de azt mondta, hogy hozzam be bármikor és max. 1 óra alatt megoldja, addig én körülnézek a környéken. Mindez azért volna lényeges, mert nem Szombathelyen lakunk, hanem vidékről tekertünk be a feleségemmel. Mikor odaértünk, jött az első pofon: 9 helyett ¼ 10-kor nyitott ki olyan másnapos fejjel, mint aki 3 napos lakodalomban volt. Na mondom jól kezdődik. Bemegyünk, egy idősebb úr (éppen diót pucolt) mondja, hogy támasszam le a többi közé. Mondom neki, hogy nem támasztom le, mert 65.000.- Ft-os bicajt (aminek éppen a gyenge festés az egyik hibája) mégse kéne a koszvadt ezeréves göncöknek nekitámasztani. (Még én voltam a rossz.)
Várok vagy 5 percet, hátha előjön a mester. Nem jött. Egyszer csak megszólal az öreg diópucoló, hogy nem fog ám előjönni, mert lent dolgozik a pincében. Na fasza!
Lementem hozzá, és mondom mi járatban vagyok. Nekiállt velem üvölteni, hogy mit képzelek én magamba, neki éjjel esik ki a villáskulcs a kezéből, meg menni kell permetezni. Mondom neki, hogy most én vagyok a hibás, mert be mertem jönni garanciába? Mondja nem, de értsem meg, hogy rengeteg munkája van, meg hogy jönnek a postások is. Bedurrant az agyam és otthagytam a picsába. Elmentem egy tőle 50 m-re lévő valódi kerékpárboltba. Vettem egy csomagtartó kosarat, ami mindenképp kellett rá. Mondom a szerelő srácnak hogy nem tudná-e felrakni? Vállalta. Elmondtam neki nagy vonalakban hogy mi a szitu, és hogy mit lehet tenni a váltóval? Fél (komolyan mondom fél!) perc alatt beállította a váltót.
Elmondta, hogy náluk pl. kötelező az 1 hónapos szerviz. Kérdezte tőlem hogy volt-e ilyen? Mondtam neki, hogy ilyenről hallani sem akart a kedves kereskedőm.  Csak mosolygott, de nem szólt semmit. Ja! És az egészért nem hogy nem kért egy fillért sem, de el sem fogadta a pénzt, amit akartam adni neki.
Azt hiszem, megvan a kerékpárbolt, ahová ezen túl járni fogok.
A folytatás valószínű, hogy kezdetnek az APEH-nél lesz, majd megyek a fogyasztó védelmisekhez, megkérdezem a munkaügyiseket is, hogy minden rendbe van-e a boltban (az öreg a diópucolásával egy „üzletben”, be van-e jelentve, nyitva tartási idő, stb.) és végül megkérdezem a vámosokat is, hogy ugyan milyen kertet kell permetezni ezerrel? Csak nem kiméri a szeszt? Vagy eladja a bort? De más ellenőrzést is végezhetek nála.
Ezeket a sorokat egyébként elküldtem a gyárnak is, hogy nézze már meg, kihez adja nevét…
Hát dióhéjban ennyi volna. Köszönöm, hogy elolvastátok...

0 megjegyzés: