Oldalak

2011. október 16., vasárnap

Kempinges Tv vételi lehetőségek


camping-35cm-parabola-antenna Igaz, hogy az alábbi sorokat nem én írtam, de úgy gondolom talán hasznos lehet valakinek, aki arra vetemedik, hogy a kempingbe TV-t nézzen. yes

Az írásért köszönet NagyPapának és a image vezetőségének, hogy hozzájárultak a cikk bemásolásához, hisz’ tőlük származik az írás.

Tudnivalók a Kempinges Tv vételi lehetőségekről:
Alapvetően azt kell eldönteni, hogy a kempingezés nyaralás, pihenés, belföldi vagy külföldi körutazás során a felnőttek, a gyerekes családok igénylik-e a TV adta informálódás, szórakozás eme formáját. Ha igen, akkor célszerű áttekinteni a lehetőségeket.
A látszólag legegyszerűbb itthon, a földi adók vétele a tartózkodási hely környezetében található adótornyok megkeresésével, a magunkkal vitt kis TV saját antennájával, vagy valamilyen tetőre, vagy állványra telepített földi antennával.
Azért látszólag egyszerű csak a dolog, mert 2012 után megszűnik az analóg adás, így a probléma kettős: vagy alkalmas a TV készülék a földi sugárzású adók digitális vételére, DVB-T vevőegységgel szerelt a készülék és az MPEG-4 dekódert is tartalmazza, vagy visszük magunkkal a „szetap-boksz”-nak csúfolt külön megvásárolt „mindig-TV” egységet.
Ezzel még a dolog még nincs rendben, ugyanis itthon ma még sajnos rengeteg a digitális vétel szempontjából holt-tér.
Aki ennek ellenére igényt tart az otthon megszokott információs és vagy szórakoztató programokra annak nagy biztonsággal csak a műholdas vétel marad.
Ehhez a közismert forgatható-állítható tetőantennák, (rombusz és parabola) szükségesek, melyek lehetnek kézi vagy automatikus állításúak.
A műholdak az egyenlítő fölött 36000 km távolságban a föld felületi pontjáról nézve állandó pozícióban velünk együtt keringenek un geostacionáris pályán.
A pozíciójukat a hosszúsági fokokkal jelzik a 0 fok Greenwich pozícióhoz képest keletre (E) vagy nyugatra (W) így l az „ASTRA 19,2 E” műholdak vannak Magyarország „felett” merőlegesen az egyenlítőhöz képest.
-A kézi állítású antennák 100 – 300 EURO közötti áron szerezhetőek be a kiépítés függvényében. Gazdaságosabbak a komplett szettek, melyek földre telepített állványból, az antennából és a keresést segítő iránytűből és jel erősséget jelző kis kézi műszerből állnak.
A keresés segítéséhez a jel erősség figyelése úgy történik, hogy az antenna és beltéri vevő egység közé sorba kötött műszerrel figyeljük állítás közben a jel erősséget. A legolcsóbb készülék 2500 Ft a már igen profi segítő 20-30 eFt áron kapható. A gyakorlottabbak használhatják a beállításra a vevő egység antenna beállítás menüjét is.
A tetőre telepített antennák szállítása egyszerűbb, de kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol a környező fák takarása miatt nincs vételi lehetőség, mert sajnos csak ott van szabad hely. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a „háromlábú” földre telepíthető tányér.
Erre a célra az erős jelet sugárzó „satelit” vételéhez tökéletesen megfelelő a több antenna szaküzletben is olcsón (12-14 eFt, fejjel együtt komplett) beszerezhető, rendkívül helytakarékos, tapadókorongos mini-parabola is. A vevő fej (LNB) vásárlása során ügyeljünk arra hogy alacsony zajtényezőjű fejet vásároljunk! Ma kb 3 – 5 ezer forint közötti áron kaphatunk 0,1 dB (decibel, a zajtényező mérőszáma, minél kisebb annál jobb) zajtényezőjű vevőfejet! Már 7 ezer forintért duál vagy twin azaz iker, kettős fej is kapható mellyel két különböző beltérivel, két külön adást vehetünk egyetlen parabolával.
-Az automatikus állítású antennák a beállítás egyszerűsége miatt könnyen kezelhetők, beszerzési áruk már lényegesen magasabb, 1400 – 2800 EURÓ közötti áron kaphatók a beépítés, felszerelés költségét nem számítva. A felszerelés lakókocsira, vagy lakóautóra úgy a kézi állítású, pláne az automatikus csak szak-szervizben történjen, mert később sokba kerülhet a beázott tető javítása, nem beszélve az esetleges garancia elvesztéséről.
Itt a milyent vegyek már összetettebb probléma, elsősorban nekünk magyar állampolgároknak!
Hogy miért? Azért, mert szabadon vehető azaz ingyenes magyar nyelvű műholdas adás ellentétben más külföldi polgárokhoz képest alig van, pontosabban csak négy magyar nyelvű adó fogható összesen, és ráadásul ezek is két külön műholdról!!
A DUNA TV, a DUNA Autonómia TV, és a legújabb a FilmBox Hungary TV., a 0,8 fok W pozícióban álló Thor 5 és 6. holdjáról fogható, míg az m2 és a DUNA TV a 9 fok E pozícióban álló Eurobird 9A holdról vehető!
Egyéb nyelvű szabadon fogható műsorokkal, műholdakkal szó szerint tele van az égbolt!
Maradnak számunkra a fizetős csatornák.
Ma három szolgáltató közül választhatunk, tetszés szerint, úgymint Digi TV, T–Home, és UPC Direct.
A T-Home az Amos 3 jelű műholdról sugároz, 4 fok W pozícióból. A Digi TV az Intelsat 10-02 jelű és Thor 6 jelű műholdakról sugároz!
A Digi TV vételéhez nem elegendő a 60 cm átmérőjű parabola, vagy rombusz antenna, elsősorban a z Intelsat 10 – 02 hold adásának kisebb sugárzási teljesítménye miatt.
A UPC a Thor 5 és Thor 6 jelű műholdakról sugároz igen nagy a korábbi Astra 19,2 –n megszokott műholdakkal azonos teljesítmény szinttel!
A UPC Direct 2010 november 30-val befejezi a sugárzást a 19,2 fok E pozícióban álló ASTRA műholdakról. A korábban megszokotthoz képest most 26 fokkal (látszólagos pozíció) nyugatra tekert antennával találjuk meg a UPC-t., valamint a vízszintes és függőleges polarizáció, földgörbület miatti eltolódása miatt az LNB fejet is el kell kissé tekerni óramutató járása irányában kb 15 fokkal (Skew)
Ezek a műholdak a 0,8 fok W pozícióban találhatók, azaz egyetlen antenna beállítással mindkettő szolgáltató adása fogható!
Mindenki a pénztárcája, csatorna összetétel tetszése, vagy a szolgáltatások, csomag kedvezmények szerint választhat szolgáltatót!
Mindhárom szolgáltató adja a kódolt kártyát és az előre programozott beltéri egységet, amely tény fontos lesz a továbbiakban!
A kódolt kártyák és a beltéri egységek a DIGI TV és T-Home esetében összeprogramozottak azaz csak együtt használhatók, így mindkettőt vinnünk kell magunkkal, de szerencsére nem nagy méretekkel rendelkeznek.
A UPC Direct kódkártyája a lakóegységbe állandóra betelepített idegen beltériben is használható, amelyik rendelkezik a kártya befogadására szolgáló un. slot-tal és tudja a Cryptoworks adást dekódolni!
Vétel esetén ezekre a paraméterekre rá kell kérdezni!
Kaphatóak antenna szaküzletekben ezen paramétereknek megfelelő, tenyérben elférő infra távműködtetett ilyen egységek, 20 eFt körüli áron, 12 V és 230 V tápfeszültségre. (Cyticom-Grundig)
Így utazáskor csak a kártyát kell kihúzni az otthoni beltériből, vagy kell rendelni egy, vagy összesen 3 db társkártya előfizetést, amely igen baráti havidíjért kapható. (500 Ft/db)
Tehát ha a fizetős adásoknál maradunk, csak olyan automata parabolát célszerű vásárolni, nekünk magyaroknak melynek az antenna pozíciót beállító vezérlő egysége nincs egybeépítve a beltéri egységgel, és a programja tudja Thor és vagy Amost venni! (Vigyázat a Teleco idén szeptemberben módosította a gyártást és alapból nincs benne a Thor, de rendelhető a „keleti” tipus is, a Thor-al)
A beltérit ugyanis mi mindhárom szolgáltatótól ingyen megkapjuk! Ezek azonban nem tudják pozícióba állítani a parabolát!
A vételi körzetek, parabola méretek.
A hazai szolgáltatók a kárpát medence teljes területét besugározzák melynek vételéhez elegendő az 50 cm méretű parabola. (Digi TV –hez a 70 cm ajánlott)
A T-Home Amos 3 holdja a kárpát-medencét teljesen besugározza és a nyaláb dél-délkelet irányba erősebb.(Görög szigetek)
A Thor UPC vétele teljes Európára kiterjed, beleértve Angliát, Skandináviát és Spanyolországot is!
Ennek ellenére ha valaki nagyobb európai körútra szeretne utazni már célszerű a 85 cm méretű parabolát telepíteni. Az igényesebbek a sugárzási adatokról tájékozódhatnak a www.sat-tv-radio.hu Web site-ról, az ínyencek pedig végigböngészhetik az Európa felett található műholdak adatait a www.lyngsat.com oldalról.
Üdvözlettel NagyPapa.
Ígéretet kaptam NagyPapától, hogy amennyiben ideje engedi, frissíti a cikket, mert belépett egy új szolgáltató.

0 megjegyzés: