Oldalak

2011. május 25., szerda

Lakókocsi fejlesztés N°3.


A legutóbbi poszt óta nem sok idő telt el, de annál több dolgot követtem el a bódén. (hú mit kapok ezért a BÓDÉ szóért “Peti bácsitól”. fejbebasz
Szóval:
Még Borgátán árgus szemekkel figyeltem Soci dolgait.
Ezek közt volt az antennatartó is többek közt.

Első nekifutásra nem is okozott nagy gondot a klónozása. csak azért teszem közzé, hátha valaki – hozzám hasonlóan – most járt életében először kempingben és megoldást keres az esti vagy uram bocsá’ a napközbeni TV nézésre. nagylol
Tehát a lényeg a következő:
Végy (vagy szerezz) egy Hirschmann antennát.


Antenna003

Ezt szereld fel egy kb. 180 cm-es lehetőség szerint rozsdamentes csőre.
A csőnek készíts egy (szintén rozsdamentes anyagból) tartót, és kész is.

Antenna002

Amit én kaptam, ahhoz tartozik egy 12 V-s csatlakozó is. Ennek a tápellátását én egy kiselejtezett villanyborotva adapterével oldottam meg. Az áramfelvétele minimális, de nagyságrendekkel megnöveli a képminőséget. (Az antennába ugyanis be van építve egy erősítő is.)

Antenna001

“Élesben” még ugyan nem próbáltuk, de itthon tökéletesen működött.
A hozzáértők szerint ezt az antennát majd tudom használni a digitális adók becserkészésére is.
Biztos, hogy létezik ennél hogy is mondjam kamperesebb, méretileg kisebb megoldás is, de nekünk jelenleg ez van, ezt kell szeretni. :-DDD
A másik dolog, ami feltűnt: A lakókocsi alján lévő “szoknya”. Kérdeztem is Socitól, hogy az mi a rossebre való? Aztán elmesélte, hogy mikor fúj a szél, akkor bizony elég kellemetlen tud lenni ha az esti vacsoránál behordja a port az elősátorba.
Elősátrunk nekünk ugyan még nincs, de azt mi is éreztük, hogy nem kellemes mikor vacsora közben huzat van a lábunk alatt. :-)
Mi ilyet (sem) kaptunk a lakókocsinkhoz és elképzelni sem tudtam, hogy azt hogy tudnám én is megoldani. Soci nagy vonalakban elmagyarázta a rögzítés lényegét, hogy hová is kell befűzni (nekem ez is új volt, mert nem is tudtam, hogy van ilyen sín a bódé alján), de ekkor még fogalmam sem volt a megoldásról. gondolkozom
Végül is a  NetHírlapos fórumon súgta meg a megoldást Takizse kolléga. Király
Arról van szó, hogy a rendelkezésre álló anyagba (jelen esetben volt itthon dirib-darab műbőr) varrassunk bele koax kábelt. Ezt már be lehet fűzni a sínbe.
Nekem olyan 80 cm széles anyagaim voltak és 3 darabból tudtam megoldani. A keréknél ráhagytam 20 cm-t, amit be tudok gyűrni a kerékdobba. Így már teljesen “szélvédett” lett a bódé alja. :-)
Ilyenre sikeredett:


Szoknya (1)

Szoknya (3)

A harmadik képen talán látszik, de azért elmondom: Hogy a csavargatástól ne tudjon kijönni a koax a varrásból, be lett nyomva  Neutrális sziloplaszttal a vége. Azért nem varrattam be, nehogy a varrás miatt probléma legyen a befűzésekkor.
Hogy mennyire lesz tartó a műbőr? Majd az idő eldönti. Amitől tartok, az a befűzősín okozta koptatás. De majd meglátjuk. Egyenlőre jó lesz…
A harmadik dolog amit megoldottam, az a mobil zuhanyzó.

Tervbe lett véve, hogy el kéne mennünk Pötrétére egyet pecázni. horgász
Ha itt volna szomszédban nem is foglalkoznék vele, mert max. hazajövünk, ahogyan Zsennyéről is szoktunk. De ez olyan 80 km-re van tőlünk. Én a legtöbbször dolgozok szombaton is délig. Mire elindulunk du. 1-2 óra, leérünk 4 óra körül, kipakolunk, aztán este van.
Tehát mindenképp kellett valamilyen megoldás arra, hogy legalább a tisztálkodást megoldjuk a tó mellett, mert a környéken erre nem sok lehetőség van. Illetve csak apartmanokban, ha egyáltalán vannak.
Na a lényeg: Körülnéztem a neten a szóba jöhető megoldások után.
A legegyszerűbb (és egyben a legdrágább) megoldást a Falle katalógusban találtam. :-(
Miután ezt az árat túl soknak tartottam, elkezdtem kutakodni és a tuti megoldást Cryvoyager súgta meg az index lakókocsis fórumáról. Ezúton is köszönet érte. thx
Ezt már kitudtam hozni jóval a fent említett ár alatt. Király
Kellett hozzá egy szivattyú (10 l/perc teljesítményű 3.000.- Ft-ért), egy darab vászonbetétes 1/2”-s tömlő (adott volt), egy zuhanyszár (a zsibin vettem 300.- Ft-ért) egy szivargyújtó csatlakozó (volt itthon), egy zsinórkapcsoló (szintén volt itthon), és egy 20 l-s műanyag kanna (a közeli autómosóban kaptam ingyen).
Első lépésként szétszedtem a szivargyújtó csatlakozót. Ebbe bekötöttem a vezetékeket, amiket végigvezettem a a vízcső mellett. A rögzítést müa. bilincsekkel oldottam meg.
A kapcsolószálat kicsit hosszabbra hagytam, mert az elképzelés az, hogy tusolás közben nem fog menni folyamatosan a szivattyú, hanem mikor nincs rá szükség, akkor le van kapcsolva. Ezzel is spórolunk a vízzel, ami ugye vadkempingnél nagy kincs. :-)
Tehát a kapcsolót a zuhanyfejtől függetlenül felakasztom a zuhanysátorba egy erre kialakított helyre. (A sátorról majd később, mert csak ezután lesz kipróbálva.)
Ilyen lett:

Zuhany001
Zuhany002
Zuhany003

Mivel a vadkempinges tusolást a lakókocsin kívül kell megoldanom, ezért valahogyan 12 V-s csatlakozást is kellett valahová kialakítani. Erre a legalkalmasabb helynek a vonóháromszög bizonyult.
Ugyanis a tusolásnak a horgászernyőmet gondoltam használni, ami a maga 220 cm átmérőjével elég kényelmes kis sátor. (van hozzá sátorponyva is, amely több mint a felét befogja és nekifordítva az elő sátornak tökéletes megoldásnak tűnik.)
A másik dolog meg amiért kívülre (is) tettem csatlakozót az az, hogy így bármilyen 12 V-s cuccot tudok kint is használni.
Készítettem a dugaljhoz egy szivargyújtó átalakítót is, így már bármit rá tudok csatlakoztatni.
Erről képeket majd a következő posztban láthattok, remélhetőleg az első vadkempingezésünk címmel.
Szó volt az index lakókocsis fórumán a hűtő tisztításáról. A miénk hasonlóan BluElite hűtőjéhez “kissé” el van színeződve. Hiába, az idő meg a hanyag tulajok megtette a magáét. merges2
Szóval: Javasolták, hogy az érintett helyeken próbáljuk ki 1000-s, 1500-as papírral lecsiszolni az elszíneződést. Én nem bíztam a véletlenre, kértem a festőktől csiszolószivacsot. Nem tudom hányas papírnak felel meg, de sajnos a kívánt eredményt ezzel sem értem el. Valamit halványított az elszíneződésen, de nem lett olyan, mint amit vártam volna. Ez van. Vagy veszek bele másik hűtőt, vagy nyugtázom, hogy ez már csak ilyen…
Ennyi volna egyenlőre a fejlesztés. A többiről majd beszámolok, ha megjöttünk a pecáról.

Mivel az előző poszthoz érkezett kommentek közt akadt olyan is, ami a szememre vetette, hogy nem az én ötletem volt, ezért itt is megjegyezném: A fentebb leírtakat JÓRÉSZT (de nem mindet) másoktól lestem el.
Így már jó lesz Andrea?

Köszönöm, hogy végigolvastad. thankyou

2 megjegyzés:

Petibácsi írta...

Pegikém, engem aztán nem zavar a "bódé" szó, csak nekem kicsit pejoratív és az Indafórumról elcsépelt....olyan......nagyon "szakmai". Én a zuhanyt egy 2000 Ft-os permetezővel oldottam meg, de a Kempingvilágnál kapható cca. 5000 Ft-ért komplett, kapcsolós készlet is, azt hiszem, az nincs benne a Falléban. de ügyeskedj tovább, élvezet a bütykölés, ugye? Üdv - Petibácsi

Pegi írta...

Szia Petibácsi. :-)

Köszönöm a tippet. Ha ezt előbb tudom, nem állok neki barkácsolni.
Ma beszéltem velük és nagyjából valóban annyi az ára. (20 Euró)
Meglátom a hétvégén hogy működik, aztán lehet hogy majd beruházunk egyre. :-D