Oldalak

2011. május 16., hétfő

Lakókocsi fejlesztés N°2.


A legutóbbi posztban említettem, hogy beszámolok a hűtő-ventilátor beépítéséről.
Az egész abból indult ki, hogy többektől hallottam már az abszorciós hűtők nyári problémáit.
Nevezetesen arról van szó, hogy ezek a hűtők – működési elvükből kifolyólag – hidegben tökéletesen hűtenek, de mikor szükség volna rájuk a nagy melegben, egyszerűen leáll illetve nem olyan hatékonyan megy a hűtésük. duhos

Szóval: Írták az okosok (és ezt kéretik jó értelembe venni), hogy be kell építeni ventilátort a hűtő szellőzőrácsa mögé. Mintegy ezzel megsegítve a hűtő és a lakókocsi oldala közt létrejövő meleg levegő távozását. Kezdetben hitetlenkedve fogadtam a javaslatot, de valahol valaki említette, hogy a kempingben több (eleinte Német, Francia) lakókocsinál is látott hasonló megoldást.
Hát nekiláttam én is. yes  
Levettem a szellőzőnyílást takaró lemezt. Ez a kép fogadott:
Hűtőventilátor001
Mit ne mondjak néztem értelmesen, mint zsidógyerek a disznóhúsra. :-)
Nekiláttam a műhelyben összeépíteni a 2 ventilátort. Igen jól mondom. Nekem nem 1 hanem 2 ventilátor kellett. :-)
Az egyiket egy ismerősöm hozta. Ez egy sima 12 V-s ventilátor. Ebből kapásból sikerült valahogyan kinyírnom egyet. Na ezután szóltam a fiamnak, hogy kéne valami izmosabb cucc, mert így a világ összes PC tápegysége nem lesz elég az én söreim hűtésére. :-DDD
Hozta is a gyerek. Hozott egy 24 V-s ventit, ami kibírta teszteléseimet.
Maradt még a másik “készletből” is, így hát gondoltam összekötöm a kettőt:
Hűtőventilátor004
Többé-kevésbé sikerült is precízen megoldani. Az összes kötés forrasztva van, melyeket zsugorcsővel szigeteltem le a zárlat ellen. (Köszönet érte anyagbeszerzőmnek, akit nevezzünk nemes egyszűrséggel csak HUGI-nak. Főállásban egyébként feleségként funkcionál :-D)
Hűtőventilátor005
Hűtőventilátor006
Hűtőventilátor007
Mivel nem akartam, hogy a kábel időközben megfeszítse valamelyik ventilátort is, ezért inkább ráragasztottam ragasztópisztollyal a házukra:
Hűtőventilátor009
Mint a képen is látszik, a ventilátorokat egy sima szögvasra fogattam fel, átmenő csavarokkal, melyeket rugós alátéttel biztosítottam le. Önzáró anya lett volna az igazi, de nem volt itthon. Majd egyszer biztos kicserélem. :-)
És íme a beépített cuccos:
Hűtőventilátor011
Maga a ventilátor (ok) ki-be kapcsolását a lakókocsiban a mosogató alá beépített kis kapcsolóval tudom megoldani. Ez nem más, mint egy kiselejtezett PC tápegység kapcsolója.
Hűtővenilátor kapcsoló 

Szóval ennyi volna a nagy hűtő-hűtő projekt.
Aztán, hogy hogyan fog működni, mennyire segíti a hűtést, majd a nyáron kiderül. Mindenesetre vannak fenntartásaim, mert miután be lettek építve ezek a ventilátorok, elég szépen lecsökkent a természetes szellőzés rendelkezésére álló szabad keresztmetszet.
Ez akkor jelenthet problémát, mikor esetleg valamelyik (vagy ne adj’ isten mindkét) ventilátor megadja magát, illetve vadkempingnél, ahol nincs korlátlan áram, akkor lehet hogy visszájára fordul az egész dolog. Bár a vadkempinggel kapcsolatban megjegyezném, hogy ezeknek a ventilátoroknak az áramfelvétele minimális, de azért mégiscsak szippantják az energiát.
Szóval majd az idei szezon eldönti, hogy mit is csináltam… cukorfalat

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Te soha nem fogsz vadkempingezni!
Annyira jól fogalmaztad,hogy a végén már azt hittem te találtad ki.(egyébként koppintott az anyag)
A ventillátor 2 ll stb.(helyesírás)

Egyébként meg senkit nem érdekel a blogod...

Szia...

Pegi írta...

Hidd el te vagy az utolsó ember a földön, akitől megkérdezzem, hogy vadkempingezzek-e vagy sem! (semmi közöd hozzá valójában)
Egy szóval sem mondtam, illetve írtam, hogy az én ötletem lenne ez a ventilátor téma.
Igen egy L-l írom, mert így kell.
Mielőtt a helyesírásba hibát keresel, legalább annyi fáradtságot vegyél (ha már ilyen ostoba vagy hozzá), hogy legalább kimásolod egy szövegszerkesztőbe.
Az meg, érdekel-e valakit a blogom vagy sem, eléggé tükrözi az eddigi látogatók száma. A kis senkik közé te is tartozol, mert itt vagy. Illetve csak voltál.
Egyébként meg egy szánalmas kis szarkeverők vagytok a Gyuláddal együtt.

wild írta...

Pegi igazad van. Már megint keveri a szart iszugy.Nem tud nyugodni. Mióta eltűnt a Vásárosnaményi cimborájával, azóta szuper a fórum. A blogod nagyon klassz, csak így tovább. Ez bassza a csőrüket.Hajrá ignis,görbüljön a bot.

Pegi írta...

Hát igen. Bármit is ír oda az ember, mindig marakodás a vége.
Máshol úgysem tudnak érvényesülni...
Tegyék, de én ebből kimaradok.
Keressenek maguknak más bohócot.
Van 1-2 normálisnak tűnő ember, azokkal tartom a kapcsolatot, de a többséget inkább hanyagolom.